Drupal, onze nummer 1!

Door Cas Tuyn op woensdag 02 september 2015
Back-end developer

Afgelopen week viel mijn blik op een Gartner rapport over Web Content Management, anders gezegd een CMS voor het web. Omdat ik bij Getting Social dagelijks met Drupal als CMS werk, kon ik dit artikel natuurlijk niet links laten liggen, zeker niet toen ik las dat Drupal bovenaan staat in het CMS wereldje…

De Magic Quadrants van Gartner

Gartner is een Amerikaans bedrijf dat sinds 1979 markt- en techniekanalyses uitvoert voor IT-gerelateerde onderwerpen, gericht op CIOs en senior IT-leiders. Ik leerde Gartner zo’n vijftien jaar geleden kennen toen ik bij ASML werkte, waar de IT-architectuur afdeling altijd reikhalzend uitkeek naar de Magic Quadrants. Deze speelden namelijk een grote rol in business cases voor de aanschaf van nieuwe software applicaties. Een Magic Quadrant (zie hieronder) is een grafiek waarin de architectuur en volwassenheid van diverse applicaties in kaart wordt gebracht. Zonder verwijzing naar de positie in het Magic Quarter werd je business case gewoonweg niet geaccepteerd.
Voor Open Source software was Gartner destijds een flinke hindernis. Alleen de allergrootste en vaak ook allerduurste applicaties konden in het Magic Quadrant terechtkomen. Echter, de opkomst van commerciële bedrijven die hun bestaan gingen baseren op Open Source software (zoals RedHat Linux), zorgden ervoor dat zij door hun combinatie van gedegen techniek, solide support en marktaandeel wel aan de traditionele Gartner criteria voldeden. Zo konden ook zij een plekje in het Magic Quadrant bemachtigen, wat vervolgens het begin was van meer Open Source software in het Magic Quadrant.

De positie van Acquia (Drupal) in het Magic Quadrant

De hoge positie van Acquia in dit Magic Quadrant is een voorbeeld van zo’n Open Source software. Acquia is opgericht door Dries Buytaert (ook de uitvinder van Drupal) en heeft haar hoofdkwartier in Boston, USA. Iedereen kan Drupal gratis downloaden en inzetten voor Web Content Management. Dit kan voor uiteenlopende doelen: een eenvoudig blogforum, een website voor je hobby of klein bedrijf, maar ook voor intranet, grote websites met veel informatie, geavanceerde webapplicaties en E-commerce. Maar wie levert die support nu? Met Acquia als commercieel bedrijf dat support verleent, krijgt Drupal toegang tot de top van de markt. En Acquia staat er niet alleen voor, over de hele wereld zijn bedrijven die op basis van Drupal alledaagse en bijzondere bedrijfsproblemen oplossen, net zoals wij bij Getting Social doen.
Wat uit dit Magic Quadrant dus eigenlijk blijkt, is dat Drupal als volwassen oplossing geaccepteerd wordt door de grote bedrijven in de wereld. Daarnaast zie je dat Drupal (Acquia) in de rechterbovenhoek staat bij de leaders, omringt door veel duurdere concurrenten. Hieruit blijkt dat het een zeer solide platform is dat iedereen van dienst kan zijn: van eenmansbedrijf tot multinational, en van blog tot sociaal platform of webshop.
Het ecosysteem rondom Drupal, dat duizenden modules omvat, stelt ontwikkelaars van Acquia - en ook Getting Social - in staat om kostbaar maatwerk te vermijden door werkende features die elders al getest zijn en werken. Wanneer er fouten in Drupal worden gevonden, worden die door betaalde medewerkers van Acquia of een van de andere bedrijven snel opgelost, vaak met suggesties van vrijwilligers die ook bijdragen aan de Drupal software. Dit staat in schril contrast tot meer traditionele software, waar fouten minder snel ontdekt worden - en ook lange tijd misbruikt kunnen worden - omdat de eigen medewerkers de enige zijn die in de software code kunnen kijken. Dit is dan ook een van de redenen waarom wij de voorkeur geven aan Open Source software.

Het rapport bevestigt dus eigenlijk onze gedachten: “Drupal is en blijft onze nummer 1”. Doordat zoveel bedrijven Drupal als basis gebruiken, kun je Drupal nog wel als selectiecriterium gebruiken, maar moet je er nog een bij bedenken om een keuze te kunnen maken: de menselijke factor, ofwel het inzicht van een bedrijf. Het zijn uiteindelijk toch de mensen die het verschil maken. Bij Getting Social slaan wij dan ook de brug van de wensen en processen van onze klanten naar de techniek. Van de buitenkant ziet niemand of een site met behulp van Drupal gebouwd is, maar de klanten van Getting Social weten nu wel dat hun site of applicatie op een heel stabiele fundering gebouwd is.

Meer lezen? Klik dan hier voor het Gartner rapport over Web Content Management. Nieuwsgierig geworden naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op: 040-2180599.

Direct contact opnemen? |

Op zoek naar professionals die zowel verstand hebben van business als web? Stuur ons gerust een bericht of kom langs voor een gratis adviesgesprek!