Trots op eerste resultaten van de Benchmark Gemeenten van Berenschot

Door Ivo van Ham op donderdag 17 december 2015
Eigenaar, projectmanager

Begin 2015 zijn we begonnen met de ontwikkeling van een benchmark platform voor Berenschot. Inmiddels zitten we aan het einde van het jaar en stromen de eerste resultaten van de vernieuwde Benchmark Gemeenten bij Berenschot binnen.

Benchmark, ook wel referentiekader genoemd in het Nederlands, is het systematisch onderzoek doen naar de prestaties en onderliggende processen van apparaten, systemen of organisaties, zodat deze met elkaar vergeleken kunnen worden. Hierdoor kan gekeken worden of de prestaties beter, slechter of even goed zijn als de prestaties van referentiegroepen. Voor Berenschot is een platform ontwikkeld dat de prestaties van gemeenten op verschillende niveaus met elkaar vergelijkt.
Uiteindelijk gaat het bij een benchmark om de resultaten, maar voordat die er zijn moet er eerst data verkregen worden aan de hand van (goede) vragenlijsten. Hoe zorg je ervoor dat bedrijven op een zo makkelijk mogelijke manier zelf vragenlijsten kunnen opzetten? Hoe zorg je er voor dat deze vragenlijsten ondersteund kunnen worden door verschillende soorten toelichtingen? En hoe zorg je ervoor dat een gebruiker deze vragenlijsten vervolgens op een eenvoudige manier kan invullen? Dit zijn vragen waar wij ons bij de ontwikkeling van de Benchmark Gemeenten mee bezig hebben gehouden.
Het benchmark platform dat voor Berenschot ontwikkeld is, stelt hen in staat zelf op eenvoudige wijze een overzichtelijke vragenlijst te ontwerpen: er zijn mogelijkheden om vragen te clusteren, tabbladen toe te voegen, toelichtingen te geven en verschillende soorten tabellen te maken. Naast de bouw van dit benchmark platform, is het van belang dat de resultaten op een overzichtelijke manier konden worden weergegeven. Onze taak was dan ook het vertalen van platte gegevens naar aantrekkelijke (visuele) weergaven. 

Vanaf juli is Berenschot begonnen met het verspreiden van de vragenlijst en het analyseren van de gegevens die binnenkwamen. In september konden de eerste gemeenten vervolgens hun resultaten zien en vergelijken. De eerste deelnemers zijn daardoor inmiddels aan de slag met de verkregen resultaten. In de benchmark zijn de kosten, formatie en werklastindicatoren van alle primaire processen van gemeenten ondergebracht. Daarnaast brengt deze benchmark ook de overhead in beeld, waardoor gemeenten in één oogopslag zien hoe het primaire proces en de overhead zich verhouden ten opzichte van vergelijkbare gemeenten.

Kortom, de benchmark laat zien hoe doelmatig gemeenten werken in vergelijking met soortgelijke gemeenten, en stelt hen daarmee in staat om hun organisatie onderbouwd te verbeteren. Dat er veel animo is voor de benchmark blijkt uit het aantal aanmeldingen van gemeenten. Net als Berenschot zijn wij dan ook erg trots op de resultaten.

Direct contact opnemen? |

Op zoek naar professionals die zowel verstand hebben van business als web? Stuur ons gerust een bericht of kom langs voor een gratis adviesgesprek!